Brukerveiledning for lang klype og Atles tinemetode
Her ser du en video av tinemetoden min:
Klypen er laget av syrefast og rustfritt materiale. Den er forholdsvis myk, og må ikke utsettes for andre belastninger enn tiltenkt.
Lang klype er spesialutviklet for Atles tinemetode. På toppen av skaftet er en trykknapp som presses ned for å åpne klypen. Når strået er fanget med den bevegelige trådbøylen, ca 1cm ned på strået,slippes knappen og tommelen fjernes. Strået er nå låst med fjærkraft.
Riktig grep:”Plasttapp” (glisikring) på skaftet skal peke fra kroppen med tommel på trykknappen. Etter bruk anbefales å tørke klypen.
Hentebeskrivelse
Klypen er merket med tape 15cm fra spissen. Tapen skal holdes jevnt med toppen på dunken. Løft opp korgen med sædstråene til den møter klypen. I denne høyden kan du bruke den tid du trenger uten å skade sædcellene. Har dunken lite nitrogen, eller brukt for lang tid, eller for høyt i dunken, bør du senke strået så dypt klypen tillater i ca 10sek. Dette for å sikre at strået har ønsket temperatur. Det anbefales å fylle ut kart som viser hvor i sylinderen stråene står. Det anbefales å bruke litt tid på å trene for å bli kjent med klypen. Husk treningsstrå
Atles Tinemetode for mediumstrå
Du trenger: - Lang klype - 2 termos- gjerne 1 med sylinder for 2. tinevann - Hodelykt anbefales - Vekkeklokke eller veggur med tydelig markering for sekundviser
1. tinevann skal være ca 70 grader (68-72) 2. tinevann skal være ca 30 grader
Når du har fanget strået og senket korgen skal det gå rolig, ca 3-5 sek. fra du begynner å heve strået fra dunken til det er i 1. tinevann.
Strået må holdes i bevegelse hele tiden i 1. tinevann: ca 6sek.
Flytt raskt over til 2. tinevann. La stå ca 15sek.
Obs. Unngå å forveksle 1. og 2. tinevann
Atles Tinemetode for ministrå
NB! Hvis du bruker den nye tineenheten fjernes lokket og brukes som vanlig åpen termos.
Fremgangsmåte som ved mediumstrå unntatt temperatur og tid
1. tinevann skal være ca 50 grader (48-52) i ca 4 sek 2. tinevann skal være ca 30 grader i ca 10 sek
Obs. Unngå å forveksle 1. og 2. tinevann
Husk at det er viktig å ha riktig tidspunkt, i forhold til når søya kom i brunst og fram til inseminering.
Tips på hvordan finne riktig tidspunkt
- Når var søya sist ikke i brunst? (Tidspunkt for siste vetring) - Søyas alder - (Tidspunkt for siste tegn på brunst hos søya, vil fortelle om brunstens lengde) Om du traff riktig (for tidlig eller for sent med insemineringen)
Lykke til med utprøvingen av Atles metode og klypen. Jeg håper og tror at tilslagsprosenten kommer til å øke vesentlig.
Du kan lese mer detaljer om studien og forsøket på min hjemmeside. Der kan du også se den korte klypen som kan erstatte dagens pinsett til bruk ved Nsg sin tinemetode.
Etter ordinær seminsesong i 2007, med nedslående resultat hos meg og flere andre, tok jeg initiativ til å anskaffe spesialutstyr og ny sæddunk for studier og uttesting av mine teorier
... Les mer
Erfaring og tilbakemeldinger fra forsøket viser svakheter som kan ha påvirket resultatet negativt, og som den enkelte kan gjøre forbedringer med selv
... Les mer